fbpx

Druer

Vinstokke  på Vesterhave Vinggaard, ialt 20.000, heraf 16.000 blå druer og 4000 grønne druer.

Blå druer, til rosé vin og rødvin, beskrivelse af druerne på vingården. De viste billeder er tilfældige sorter.

Allegro, blå drue, rækker 56-64, i alt 500 stk

Krydsning: Chancellorr (Seibel 7053) x Rondo. Hybrid fra 1983. Chancellor er en særdeles hårdfør og oidium-resistent fransk sort; Rondo en nygodkendt Geisenheim rødvinssort med genetisk materiale fra Vitis amurensis med god Plasmopara-resistens. Synonym: 8331-1 Gm. Dyrkning i praksis: fra 1998. Registrering på det føderale plantesortskontor: den 5. februar 2002 Optagelse på den føderale plantesortsliste: procedure er i gang. Dyrkning med forsøgstilladelse mulig. Denne sort er ganske ny i Danmark, vist ikke rigtig afprøvet før. Vi forventer at høste de første druer i 2026. 

Egenskaber: Opretstående, kraftig vækst, få stikkende skud, åbent løv. faste druestængler, løse druer, lavt botrytis-angreb. Velegnet til medium til gode steder. Høsttid som Pinot Noir. Svampetolerance: høj modstandsdygtighed over for meldug og oidium, lavt botrytis-angreb på grund af gunstige vindyrkningsegenskaber. Bortset fra ekstreme år kan plantebeskyttelse undværes.

Vin: Vintype stærk rubinrød. Modne røde frugter, krydrede aromaer, harmonisk indlejrede tanniner

Boleroblå drue. Rækker 23-27, 39-40, 50-51, 88-128, i alt 2400 stk. 

Bolero ser ud til at have potentiale til at blive lige så vigtig for dansk vinavl som Rondo. Vi har plantet i alt ca 2400 af den sort. Bolero stammer ligesom Rondo fra Forskningscenter Geisenheim ved Frankfurt i Tyskland. Der forestår dog en årrække med yderligere dyrkningsforsøg og eksperimenter med vinifikation. Umiddelbart er Bolero lidt bedre dyrkningsmæssigt end Rondo. Den er lidt mindre frodig, hvilket er en fordel for arbejdsbyrden i marken. Den ser ud til at være mere resistent mod meldug og skimmel end Rondo, og kan derfor dyrkes med ganske let sprøjtning med økologiske midler som f.eks. sprøvjtesvovl. Løvet forbliver sundt og assimilationsdygtigt længere ind i efteråret end Rondos, og derfor har den potentiale til en meget lang modningsperiode, og formår yderligere at samle reservestoffer efter høsten. Druerne og klaserne er store og smager godt at spise. Bolero er fuldt ud lige så velegnet til spisedrue som til vin. Udover vin kan druen med stor fordel benyttes i køkkenet til alt lige fra Coq au vin til desserter, kager, saft, gelé og marmelade. De første vine der er lavet af Bolero fremstår som en smuk, normalt farvet rødvin, med en behagelig let parfumeret frugtduft. Sukkertal og syretal er noget mindre end Rondo.  Dens fulde potentiale som vindrue vil forhåbentlig blive afdækket via de kommende års forsøgsdyrkning. Nedenfor her ses billede af Bolero der er tørret i vores tørreri. Vi har en ren Bolero Rødvin, Rød Lagune 2021, der ovenikøbet har vundet flot pris som Særlig Udmærkelse på hylderne i Gårdbutikken.

Cabernet Cortis, blå drue. Række 45. 500 stk. Det er en krydsning mellem den franske drue Cabernet Savignon og den meget tidligt modnende Solaris. Ser ud til at kunne blive en vigtig drue på de danske marker i løbet af nogen år. Vi har plantet ca 500 stokke i alt.  Planten har rimelig resistens over for begge typer meldug og modnes kun hvert 2. år hos os. Vinen skulle kunne blive særdeles god, frugtagtig og med en kraftig farve. Taninindholdet skulle være højere end i de gængse danske druearter.

Cabernet Sauvignon, blå drue. Række 146. 120 stk. Rrødvinsdrue. Den er grundlaget for de berømte cru-classévine i Medoc og er blevet verdens mest yndede blå drue. Den blev skabt i SV-Frankrig i det 17. århundrede. Gode cabernetvine er mørkerøde, dufter af ceder, stald, læder, kakao, tobak og solbær. Den sent modne robuste vinplante giver små druer med tyk skal og trives godt i varmere klima. Det giver fine vine i Sydfrankrig, Californien, Australien, Sydafrika, Chile og Italien og Spanien. Vi forventer at høste de første druer i 2027

Calandro, blå drue, række 44, 500 stk. Vi er vist den eneste vingård i Danmark der dyrker denne sort os bekendt. Vi har i alt plantet 100 vinstokke i 2010. . Sorten er udviklet i Tyskland. Er en hybrid fra 1984 krydsning mellem Domina og Regent, udviklet af Rudolf Eibach og Reinhard Töpfer fra Geilweilerhof institut. Sorten er meget resistent for meldug. Lidt mindre høst end Regent med højere Oeschle. Modnes samtidig med Regent. Farven er meget mørkeblå, næsten sort. Smagen er meget kraftig og fyldig med tanniner, med en røget, bær-frugtagtig aroma og store potentialer og velegnet til lang lagring.

Castel, blå drue, Rækker 28-32, 41, 55, 78-81, i alt 2000 stk.

Gammel fransk 1. generations krydsning af Cinsault x Vitis rupestris. Kraftig hængende vækst og små blade. Væksten minder en del om forældresorten Vitis rupestris. Stor resistens overfor ægte meldug – Oidium. Tolerancen overfor vinskimmel er ikke kendt, da jeg endnu ikke har været særlig ramt af denne plage. Næsten ideel med den hængende vækst, der gør planten nem at arbejde med, da den naturligt former sig som ønsket. Store løse klaser med små til middelstore druer. Vi har nu tilplantet ca 2000 af den sort. Udbytte: Medium, 1 – 1,5 kg pr. plante, sen, modner sidst i oktober med ca  90° Oe og 12 – 15 g syre. liter. Har aldrig haft meldug i denne sort. Ole Bønsdorf laver planter af denne sort. 

Vin: gode erfaringer med at tilsætte  Castel i cuveer med Rondo. Castel har rød druesaft og giver en meget ekstraktrig, næsten blæksort vin med et højt syreniveau. I 2021, høstede vi denne ved over 100Ø og fik færdig vin på 15,5% alc uden tørring af druerne og den smager himmelsk. Har aldrig før haft druesort med så højt sukkerindhold. 

Leon Millot, blå drue, rækker 33-38, 52-53, 82-85, i alt 2800 stk. En populær drue i Danmark pga. dens robusthed over for sygdomme. Leon Millot er en af de gamle interspecifikke sorter. Den blev skabt i slutningen af 1800-tallet af franskmanden E. Kuhlmann i Alsace. Det skete kort efter, at vinrodlusen havde lagt store dele af de europæiske vinarealer øde, og hvor man herefter energisk søgte at fremavle sorter med så stærke indslag af amerikanske vinarter, at de var immune over for rodlusens angreb. Den er nem at dyrke, god for begyndere. Vi har aldrig haft meldug i denne sort. Vi har nu plantet i alt ca 2800 stokke Leon Millot. Druerne er små og sidder tæt i små klaser, sorten egner ikke til spisedrue. Druerne modner lidt senere end Rondo og kan normalt høstes fra midten af oktober. Væksten er meget kraftig og skal beskæres godt. Frugtkødet er rødt. Smagen er god med tendens til solbær og lakrids. Der laves rigtig god vin på Leon Millot, den er knap så kraftig/frugtig som Rondo, men de 2 sorter supplerer hinanden udmærket i en blend. Sygdomsbekæmpelse er ikke nødvendig og de overlever selv den håreste vinter. 

Merlot, blå drue, række 144, i alt 120 stk. Er den mest plantede blå druesort i Bordeaux (vindistrikt) og herfra har den bredt sig til resten af verden. Den er blandt de ældste sorter af Almindelig Vin (vitis vinifera). I Californien har Merlot opnået stor succes. Druen er forholdsvist højtydende og både velegnet som enkeltdrue og blandet med mere tanninholdige sorter. Leverer meget gode vine i især Bordeaux, hvor Saint-Émilion og Pomerol leverer langtlevende topvine. Vinen er kendetegnet som blød, smidig og fyldig vin med smag af bær og chokolade. Der kan forekomme en smag af valnødder og vanilje. Unge Merlot-vine er blødere og rundere i smagen end Cabernet. Vi forventer at høste de første druer i 2027. 

Monarch, blå drue, rækker 86-87, i alt 300 stk. Er en forholdsvis ny druesort, da den først kom til verden i 1988. Den er en krydsning mellem de to druesorter Solaris og Dornfelder, og kommer oprindeligt fra Tyskland.  Den vokser dog primært i Schweiz, men det er dog i begrænsede mængder. Den udbredelse er derfor ikke særlig stor. Dens navn skal repræsentere druens ædle karakter. Vi forventer at  høste de første druer af denne sort i 2026. Druesorten er desuden resistent overfor svampe, heriblandt meldug. Kendetegnende for Monarch-planten er, at den har store mørkegrønne blade, samt druer der er lidt aflange i formen og store i størrelsen. Det er også karakteristisk for planten, at der er mange druer på klaserne, hvilket giver stort udbytte. Druerne bliver som regel hurtigt modne, og skal derfor høstes tidligt. Dette kommer dog også an på klimaet. Monarch-druen er både god til selvstændige vine, hvor den står alene, men samtidig også god til at blande med andre druesorter, for at opnå en frugtig vin. Rødvin på Monarch er ofte meget farverige, og har et højt indhold af tanniner. Rødvin på Monarch er ofte sød i dens smag, samtidig med at den har en let smag af muskatnød. Nedenfor ses eksempel på vores druer der er tørret på siv fra stranden.

Nero, blå drue. Række 54. 100 stk. Nyere interspecifik ungarsk sort.Tidligt udspring, dekorative blade og middelkraftig vækst. Virker meget resistent i forhold til ægte meldug – oidium -. Modstandsdygtighed overfor vinskimmel/uægte meldug – Peronospera. Store drueklaser med ovale/cylinderiske store druer, blomstringssikker. Udbytte: Middel, 2 kg pr. plante, modner relativt sent, sidst i oktober, 80° Oe og 10 g syre pr. liter.

Pinot Noir / Spätburgunder, blå drue, række 143, i alt 250 stk. Er en ædel druesort, som er udviklet fra almindelig vin (Vitis vinifera) og er den mest anvendte røde drue til produktion af vin. Den kendes også under navne som Spätburgunder og Blauburgunder. Navnet pinot noir kan også bruges om vine produceret overvejende af pinot noir-druer. Den er kendt som en vanskelig drue, der kræver ret specifikke og ikke for varme vækstbetingelser. Den er hoveddruen i Bourgogne i Frankrig. Druen er også udbredt og giver fornemme vine i Oregon, de køligste marker i Californien og i New Zealand. I New Zealand er især Central Otago-området kendt for fantastiske vine baseret på pinot noir. Smagsmæssigt er den kendetegnet af en liflig, violpræget aroma og forholdsvis let og derfor meget modtagelig over for jordbundens karakteristika. Pinot Noir beskrives som en drue med nye “lag” af nuancer. Det, kombineret med at den er vanskelig at dyrke, er en af grundene til, at den nyder en særlig status blandt vinkendere. Vi forventer at  høste de første druer i 2027. 

Primitivo / Zinfandel,  blå drue. Rækker 147-148. 220 stk. Er en druesort, der primært dyrkes i Californien. En DNA-test har fastslået, at Zinfandel og Primitivo, der især dyrkes i Puglia i Italien, er én og samme drue. Den er ligeledes identisk med den kroatiske druesort Crljenak Kaštelanski. Zinfandel er den mest plantede drue i Californien. Den kan give vin med meget stor fylde, stor intensitet og en del tannin, der gør den egnet til lagring. Zinfandel er en særdeles mangesidet drue og bruges til mange forskelligartede vine. Fra de forfriskende lette og tørre hvide Zinfandel-vine til de rige og fyldige røde vine. Fremstillingsprocessen er vigtige for Zinfandel-vinenes karakter, og for rødvinene anvendes som regel en lang gæring med drueskallen, en sekundær malolaktisk fermentering samt lagring på egefade. Zinfandelvin kan blandes med vin fra andre druer som Cabernet Sauvignon. Zinfandelvinene har de senere år haft et stigende salg i Danmark.[

Vi forventer at høste de første druer i 2027

Regent, blå drue, rækker 48-49, i alt 1000 stk. Regent er en ret ny druesort, fremavlet på institut for vindyrkning i Geilweilerhof i Tyskland og frigivet til salg i 1989. Der er tale om en interspecifik sort, hvis forældre er hybriden Chambourcin og en krydsning mellem viniferasorterne Silvaner og Müller-Thurgau. I EU-landene kunne vin lavet af Regent de første år kun få den laveste kvalitetsbetegnelse (f.eks. i Tyskland “Tafelwein”), fordi sorten er en hybrid. Men i dag er Regent inden for EU godkendt som en sort, man kan bruge til fremstilling af kvalitetsvine på linie med andre vinifera-sorter. Denne godkendelse er sket ud fra det argument, at hovedparten af Regents arvemasse stammer fra Vitis vinifera. Regent er godkendt til kommerciel vinavl i Danmark. Vi har tilplantet til i alt  ca 1000 af den sort. Regent betegnes i dag officielt som en interspecifik sort – altså en sort fremavlet af to (eller i andre tilfælde måske flere) forskellige vinarter. Regent er en spændende drue, som smager utroligt godt, giver god smag og flot farve. Det hører med, at Regent er mere følsom overfor vejret end de øvrige sorter, til gengæld er den ret hårdfør overfor plantesygdomme. Regent  modnes kun hvert 2. år hos os. 

Rondo, blå drue, rækker 1-22, 42-43, 46-47, 68-73, i alt 4000 stk Den klart mest anvendte drue på de danske vinmarker og var også en af de druesorter vi startede med. Vi plantede de første ca 100 i 2010/11 og efterplantet til i alt ca 4000. Rondo har tidligt udspring og når at modne stort set hvert år i Danmark. Netop dette faktum at druen er så pålidelig for danske vinavlere, gør at den er dominerende blandt de røde druer. Rondo stammer oprindeligt fra Tjekkoslovakiet, som en krydsning lavet af prof. Kraus i 1964.Han havde imidlertid ikke plads nok til at udvikle den nærmere, hvorfor han sendte nogle frø fra krydsningen til Geisenheim. Her blev den så videreudviklet af prof. Helmut Becker og et af frøene blev til Rondo. Rondo er en interspecifik sort – en krydsning mellem arterne Vitis vinifera og Vitis amurensis. En fyldig harmonisk og koncentreret smag. Kraftig rubinrød farve med lilla skær. Dejlig frugtsmag uden bismag.Kan med fordel blandes med andre sorter. Her ses billede af nyhøstede druer lagt i kasser med siv klar til tørring.

Syrah, blå drue, række 145, i alt 120 stk. Er en blå drue, der ofte bruges til at skabe fyldige vine med god syre og masser af mørk frugt i smagen. Navnet Syrah bruges i det sydlige Frankrig, hvor druen stammer fra, mens Shiraz er navnet, der benyttes i Australien. Syrah stammer fra Rhône-dalen i SØ-Frankrig, og en DNA-analyse fra 1998 af University of California har vist, at druen er en krydsning mellem Dureza og Mondeuse Blanche fra samme område. Vi forventer at høste de første druer i 2027

Grønne druer, til hvidvin og Orangevin:

Gewürztraminer, grøn drue. Rækker 149-151 i alt 200 stk.  Gewürztraminer  er en aromatisk druesort, der oprindeligt stammer fra Tramino i Italien. Den anvendes i hvide vine og fungerer bedst i køligere klimaer. “Gewürz” betyder “urt” eller “krydderi” på tysk. På fransk skrives Gewurtztraminer uden omlyd. Gewürztraminer er en sort med en lyserød til rød grundfarve, hvilket gør den til en “hvidvindrue” i modsætning til de blå “rødvindruer”. Sorten har et højt naturligt sukkerindhold, og vinene er hvide og normalt tørre med en flamboyant aroma. Tørres gewurztraminere (som mange i Alsace) kan også have aroma af roser, passionsfrugt og blomster. Det er ikke ualmindeligt at mærke fine bobler på glassets inderside. Vi forventer at høste de første druer i 2027. 

Muscaris, grøn drue. Rækker 153-166 i alt 800 stk. Grøn interspecifik druesort, krydsningsnummer FR 493-87, krydsning: Solaris x Gelber Muskateller. Det valgte navn er en sammentrækning af forældresorternes navne. Med denne sort tilbyder WBI en svampemodstandsdygtig nyhed, hvis vine ikke er til at skelne fra fadersorten Gelber Muskateller (Muskateller, Muscat blanc, Moscata bianca/Moscatello bianco). Muscaris er den eneste Freiburg sort i den meget aromatiske afdeling. I Tyskland er salget af vine med druesmag, som dem Muskateller giver, stærkt stigende. Det bliver spændende at se, om vi i fremtiden kan fremstille dessertvine med tydelig druesmag eller måske mousserende vine med restsukker i Moscato d’Asti stilen. Vi har endnu kun få erfaringer med Muscaris. De første danske vine har været lovende, især med bobler i. Vi forventer at høste de første druer i 2027

New York Muscat, grøn drue. Rækker 140-142, 167-168, ialt 500 stk. Blå særlig modstandsdygtig amerikansk sort, middelstore klaser, middelstore aromatiske druer med lambruska og muscat smag altså FOX med det hele !!! ellers vinterfast, interspecifik hybrid. Frederik Bjørk Haslev Vingård,  syntes jeg skulle prøve den. Vist ikke prøvet før i Danmark, vi forventer at høste de første druer i 2026. 

Solaris, grøn Drue, Rækker 1-12, 65-67, 74-77, 129-139, 2500 stk. Solaris er den mest udbredte grønne drue i Danmark. Den får et højt sukkerindhold og modner tidligt. Derudover smager vinen fra Solaris rigtig godt, når den er lavet korrekt. Solaris er fremavlet på den tyske forsøgsstation Freiburg i 1975. Den er opstået som en krydsning mellem Mertzling og (Saperavi Severnyi krydset med Muskat Ottonel). Solaris er beskyttet af ophavsrettigheder, så planten skal fremskaffes gennem de officielle salgskanaler. Solaris er en lille grøn drue, der ved modenhed bliver gul. Den modner tidligt med et sukkerindhold på 100o0e i gennemsnit, og op til 110 o0e. Solaris ser ud til at være ganske resistent mod såvel meldug og vinskimmel som gråskimmel.Solaris blomstrer ca. 1. juli samtidig med de fleste andre vinplanter, men modner allerede ca. 1. oktober, hvilket gør, at den vil modne alle år. Solaris kan således dyrkes i hele landet. Solaris modner så tidligt, og med et så højt sukkerindhold, at man kan frygte, at hvepsene vil blive en plage. Solaris er en kraftigtvoksende sort. Sorten har en god resistens over for de gængse svampesygdomme meldug, vinskimmel og gråskimmel, og vil i vingårde uden stort smittetryk kunne dyrkes usprøjtet. Forebyggende, månedlige sprøjtning med svovl eller mælk mod meldug vil dog være en god sikring. Solaris har et sukkerindhold, der langt overgår andre øvrige grønne druer. Samtidig har den en syre, der i de fleste tilfælde er passende, evt. lidt i den lave ende. Udbyttet har indtil videre været tilfredsstillende, uden at imponere. Rene Solarisvine kan være helt fantastiske. Solaris kan smage af hyldeblomst, ananas eller hasselnødder.

0
Din kurv
Your cart is empty.