fbpx

Historien om vinproduktion i Danmark

Interessen for dansk vin og vinproduktion er stor, og den danske vinproduktion har de seneste år gennemgået en stor udvikling. Hvad de færreste ved er, at Danmark i dag har over 100 kommercielle vinavlere og vingårde og dertil kommer de mange hobbyavlere som der findes ca 1000 af. Der findes en håndbog ”Vinruten” der beskriver de fleste vingårde i Danmark, kan bestilles på vores hjemmeside. 

Det danske vin-eventyr har gennem tid udviklet sig til en smuk svane, ligesom den grimmeælling, og i dag står danske vin stærkere end nogen sinde før. Vi blev anerkendt som vin-nation i år 2000. Og faktisk har dansk vin i årevis markeret sig stærkere og stærkere, også på den internationale scene. Danske vine, vinder nu priser og høster anerkendelse. Det er f.eks. ikke længere usædvanligt, at finde danske vine på vinmenuen på en Michelin restaurant. – I mit virke som vinbonde, er jeg naturligvis stødt på dansk vin masser af gange, og det er tydeligt, at kvaliteten og genren har ændret sig markant.

Man har altid kunnet spore masser af vilje og udtryk i dansk vin, men det virker som om, vinmagerne nu for alvor har fået klimaet, jordbunden og druesorterne med sig. Produktionen er mange steder blevet effektiviseret og udvidet, og man mærker, hvordan faget tages alvorligt. De ekstraordinære smags- og sanseoplevelser, som vingårdene kan byde på, findes nu over hele landet.

De danske vinbønder besidder nu erfaringsgrundlaget, som bidrager til et øget fokus på de faktorer, der skaber god vin; fokus på syre, håndtering af tannin, alder på vinstokkene og korrekte druesorter. Der er øget fokus på økologi og på naturlige vine, som er med til at åbne op for en ny, spændende og ikke mindst velsmagende genre af vin. De næste kapitler i dette eventyr bliver spændende at følge. Med det tempo, den læringskurve og udvikling, vi gennemgår, kan jeg kun drømme om, hvad de næste 5-10 år vil bringe.

Tilbage i historien er der adskillige fund og nedskrevne beviser for at danskerne helt tilbage fra bronzealderen har produceret mjød (vin på honning), og at man fra vikingetiden har de første beviser for druedyrkning i Danmark. Tilbage i 1200 tallet anlagde en række klostre vin- gårde, i samme periode blev bøndergårdene pålagt at etablere frugthaver, så der kunne produceres frugtvine. Druedyrkningen måtte indstilles i 1300 tallet og frem til 1800 tallet under den lille istid, hvorimod dyrkningen af især æblevinfortsatte og det samme gjalt brygningen af mjød. Der var flere mislykkede forsøg på at etablere druedyrkning i 1500 tallet. I dag er Danmarks ældste producerende vingård Furesødal, der blev anlagt i

1932.

Tak for at læse med

Vesterhave Vingaard

0
Din kurv
Your cart is empty.