Bæredygtighed på Vesterhave Vingaard

Her på Vesterhave Vingaard arbejder vi meget med et utal af bæredygtige indsatser, bl.a.

1) Arbejdsrutiner i produktionen

  • Alt produceres økologisk – både i mark og vineri.
  • Vi producerer også vegansk og mærker alle produkter tydeligt.
  • Vi arbejder aktivt med genbrug og dermed lavere CO₂-aftryk: vinskaller, stilke og rester genanvendes, bundfald destilleres, tang fra stranden bruges lokalt, hestemøg hentes fra nærliggende gårde, og kompost kommer fra Næstved Genbrug.
  • Vi formerer selv planter via egne stiklinger for at spare energi, transport og ressourcer.
  • Flere planter giver mere grønt og bidrager positivt til CO₂-regnskabet.
  • Vi har sået faunastriber og vilde blomster for at fremme biodiversitet (2 km i år).
  • Vi producerer honning fra egne bistader, som sælges i gårdbutikken.
  • Regnvand indsamles til vanding i store tanke.
  • Vi bruger kun el-værktøj, herunder el-plæneklipper m.m.
  • Vi har investeret i ny gødningsspreder, så gødning kun bruges dér, hvor vinstokkene vokser.
  • Vi printer selv labels for at spare papir og transport.
  • Vi laver selv kartoffelfrø, og hvidløg genplantes.
  • Vi dyrker selv grøntsager til vinsmagningsmiddage.
  • Køkkenaffald komposteres og bruges i drivhuset.
  • Vi bruger lokalt egetræ fra egen skov i vinproduktionen.
  • Et mere effektivt højsystem i marken hjælper med at undgå sygdomme.
  • Alle produkter, der skabes og omsættes fra vingården, er 100% af egne råvarer dyrket på egne jorde for lavest muligt CO₂-aftryk.

2) Arbejdsrutiner på ejendommen

  • Jordvarmeanlæg med AI-styring.
  • Solvarme og solceller med batteri og AI-styring.
  • Lokale byggematerialer og træ til bygninger (træ fra Herlufsholm Skoven).
  • El-sensorer, der automatisk slukker mange steder.
  • LK intelligent styring af al strøm på gården.
  • Byggeaffald genbruges til bio-brændselsovn.
  • Gulvvarme i alle bygninger – og vi skruer ned for varmen.
  • Kun LED-pærer i alle bygninger.
  • Topisolerede bygninger for at reducere varmetab.

3) Arbejdsrutiner salg og kunder

  • Vi bruger langborde, som giver mere hygge og samvær – og mindre energi.
  • Kun åbent 1 dag om ugen for at reducere transport og CO₂-aftryk.
  • Vi samler grupper til events 2–3 gange pr. måned.
  • Ingen trykte brochurer: markedsføring og salg foregår 100% digitalt.
  • Ved vinsmagninger bruges primært egne råvarer og plantebaserede produkter.
  • Vi serverer vand fra hanen til vinsmagninger – ikke flaskevand.
  • Vi afholder workshops og kurser om brug af tang fra havet for at fremme det grønne og bæredygtige køkken.
  • Vi opfordrer gæster til at ankomme gående eller på cykel.
  • Vi opnår de højeste salgspriser pr. flaske i Danmark, hvilket betyder lavere forbrug af PE-omkostninger (flasker, mark- og produktionsomkostninger, tappeomkostninger m.m.).
  • Audio Walk-besøgssystem uden papir – alt på egen telefon.

4) Andre funktioner

  • Vi kører i elbil.
  • Affaldssortering af alt – og oplæring af personalet i sortering og genbrug.
  • Vi bruger frivillige til ting til vingården og vores gæster (chutney, marmelade, druegelé, æblekager m.m.).
  • Vi afholder kursus om bæredygtig vinproduktion for landets vingårde og nye, kommende vinbønder.
  • Vi er aktive i foreningsarbejde for at fremme bæredygtighed (FDV, erfagrupper, erhvervsbestyrelsen for FDV, med i SMV).
  • Vi støtter lokal turisme og er med i bestyrelsen for Næstved Turistforening samt aktive i VISM.
  • Vi deltager årligt på de største og vigtigste messer i Europa for at holde os opdateret på nyeste og mest rationelle produktionsanlæg i branchen.
0
Din kurv
Your cart is empty.