Bæredygtighed på Vesterhave Vingaard
Her på Vesterhave Vingaard arbejder vi meget med et utal af bæredygtige indsatser, bl.a.
1) Arbejdsrutiner i produktionen
- Alt produceres økologisk – både i mark og vineri.
- Vi producerer også vegansk og mærker alle produkter tydeligt.
- Vi arbejder aktivt med genbrug og dermed lavere CO₂-aftryk: vinskaller, stilke og rester genanvendes, bundfald destilleres, tang fra stranden bruges lokalt, hestemøg hentes fra nærliggende gårde, og kompost kommer fra Næstved Genbrug.
- Vi formerer selv planter via egne stiklinger for at spare energi, transport og ressourcer.
- Flere planter giver mere grønt og bidrager positivt til CO₂-regnskabet.
- Vi har sået faunastriber og vilde blomster for at fremme biodiversitet (2 km i år).
- Vi producerer honning fra egne bistader, som sælges i gårdbutikken.
- Regnvand indsamles til vanding i store tanke.
- Vi bruger kun el-værktøj, herunder el-plæneklipper m.m.
- Vi har investeret i ny gødningsspreder, så gødning kun bruges dér, hvor vinstokkene vokser.
- Vi printer selv labels for at spare papir og transport.
- Vi laver selv kartoffelfrø, og hvidløg genplantes.
- Vi dyrker selv grøntsager til vinsmagningsmiddage.
- Køkkenaffald komposteres og bruges i drivhuset.
- Vi bruger lokalt egetræ fra egen skov i vinproduktionen.
- Et mere effektivt højsystem i marken hjælper med at undgå sygdomme.
- Alle produkter, der skabes og omsættes fra vingården, er 100% af egne råvarer dyrket på egne jorde for lavest muligt CO₂-aftryk.
2) Arbejdsrutiner på ejendommen
- Jordvarmeanlæg med AI-styring.
- Solvarme og solceller med batteri og AI-styring.
- Lokale byggematerialer og træ til bygninger (træ fra Herlufsholm Skoven).
- El-sensorer, der automatisk slukker mange steder.
- LK intelligent styring af al strøm på gården.
- Byggeaffald genbruges til bio-brændselsovn.
- Gulvvarme i alle bygninger – og vi skruer ned for varmen.
- Kun LED-pærer i alle bygninger.
- Topisolerede bygninger for at reducere varmetab.
3) Arbejdsrutiner salg og kunder
- Vi bruger langborde, som giver mere hygge og samvær – og mindre energi.
- Kun åbent 1 dag om ugen for at reducere transport og CO₂-aftryk.
- Vi samler grupper til events 2–3 gange pr. måned.
- Ingen trykte brochurer: markedsføring og salg foregår 100% digitalt.
- Ved vinsmagninger bruges primært egne råvarer og plantebaserede produkter.
- Vi serverer vand fra hanen til vinsmagninger – ikke flaskevand.
- Vi afholder workshops og kurser om brug af tang fra havet for at fremme det grønne og bæredygtige køkken.
- Vi opfordrer gæster til at ankomme gående eller på cykel.
- Vi opnår de højeste salgspriser pr. flaske i Danmark, hvilket betyder lavere forbrug af PE-omkostninger (flasker, mark- og produktionsomkostninger, tappeomkostninger m.m.).
- Audio Walk-besøgssystem uden papir – alt på egen telefon.
4) Andre funktioner
- Vi kører i elbil.
- Affaldssortering af alt – og oplæring af personalet i sortering og genbrug.
- Vi bruger frivillige til ting til vingården og vores gæster (chutney, marmelade, druegelé, æblekager m.m.).
- Vi afholder kursus om bæredygtig vinproduktion for landets vingårde og nye, kommende vinbønder.
- Vi er aktive i foreningsarbejde for at fremme bæredygtighed (FDV, erfagrupper, erhvervsbestyrelsen for FDV, med i SMV).
- Vi støtter lokal turisme og er med i bestyrelsen for Næstved Turistforening samt aktive i VISM.
- Vi deltager årligt på de største og vigtigste messer i Europa for at holde os opdateret på nyeste og mest rationelle produktionsanlæg i branchen.

