VESTERHAVE VINGAARD VED SMAALANDSHAVET

ENESTAAENDE PLACERING I LANDET:

Vesterhave Vingaard har en helt unik naturmæssig beliggenhed i Danmark. I det vidunderlige Karrebæksminde, ved Vesterhave strand og direkte på den skønne Lagune natur sti, for enden af blind vej, i læ af skoven og kun 200 meter til Smålandshavet. Når man går rundt på markerne, kan man høre havets brusen og mærke den friske havluft. Ved Smålandshavet høster vi siv, som vi bruger til tørring af druerne der således får mineraler og salte fra havet. Det er med til at gøre vores vine ganske unikke. Vores placering er desuden den mest optimale klimamæssigt med den højeste gennemsnits temperatur i Danmark. Den kyst-nære beliggenhed gør, at vi undgår frostskader når vinplanterne springer ud i maj måned.


HISTORIEN:

I 1997 købte Jesper Rye Jensen den gamle gård på Vesterhavevej 204 i Karrebæksminde, med tilhørende 10ha. Denne oprindelige gård blev nedrevet og ny gård blev bygget i 2002. I 2003 plantede vi 3000 æbletræer, med de røde sorter Discovery, Ingrid Marie, Elstar, Cox Holsten og Rød Aroma. Men på grund af manglende indhegning kom der hare-angreb, og 1000 træer gik desværre ud. I stedet for at plante nye æbletræer fik vi den ide at plante vinstokke. For at høre noget mere om disse muligheder kom formanden for den lokale vinavler forening Lars Holt fra Næstved på besøg. Som følge af vores gunstige beliggenhed og de gode jordbundsforhold med god dansk lerjord anbefalede han os at dyrke vin og da vi havde smagt en prøve på hans egen rødvin blev beslutningen taget. Samme år i 2010 samt i 2011 plantede vi de røde sorter, Calandro, Cabernet Cortis, Rondo, Regent, Bolero og Leon Millot, i alt ca 600 vinstokke. Disse første vinstokke blev således plantet der hvor der var blevet plads i den gamle æble plantage i rækkerne sammen med æbletræerne. I 2013 høstede vi de første druer og efter tørring fik vi den første rødvin klar i 2015 efter ”Amarone” princippet. Det var egentlig kun meningen, at lave vin til os selv i familien, men vi fik lavet mere vin end vi selv kunne drikke så samme år åbnede vi gårdbutikken op for gæster og fik de nødvendige godkendelser af Fødevarestyrelsen. I 2014 anlagde vi en forsøgs plantage med Bolero, Rondo og Castel, der i 2017 blev omlagt til en ægte Pergola plantage efter Valpoliciella Italiens mønster og i øvrigt som den eneste i Norden. I 2015 blev udvidet med ca 3000 vinstokke af sorterne Rondo, Bolero, Castel, Leon Millot samt den grønne drue Solaris. Alle marker dyrkes 100% Økologisk og vi har ØKO autorisation.

VINSTOKKE HELT TIL SMAALANDSHAVET.

I 2019 lykkedes det at få tilladelse til at dyrke vin også på vore marker helt ned til havet. Efter en studietur i 2019 med besøg bla. hos verdens dygtigste vinbonde Peter Sisseck i Ribero del Duoro Spanien, har vi lært om ”Busk Vin” systemet, som vi nu prøver af som den første i Danmark på ”Havager” Her prøves også nye sorter af bla. Grøn drue Muscaris og Røde druer Monarch, Allegro, Syrah, samt New York Muscat. Pr ultimo 2021 har vi nu tilplantet 15000 vinstokke og i 2022-23 har vi planlagt yderligere 10.000 vinstokke fordelt på i alt 5 ha.

Vingården passes udelukkende af familien, bestående af vinbonden Jesper Rye Jensen med frue Irina og vores 2 hjemme boende børn Anastasia og Marius. Derudover får vi enestående hjælp af søde og flittige frivillige hjælpere, ligesom vi også ofte har praktikanter fra Næstved Kommune.


VIN PRODUKTIONEN:

Æblerne. Vi høster normalt ca 6-7 tons æbler, der alle er håndplukkede. Når æblerne er modne i August/September, er alle gæster velkommen til at besøge os og købe pluk selv æbler. Men ellers kold-presses alle æbler og ca 50% bliver pasteuriseret og tappet på 3ltr Bag in Box og solgt som æblemost. Ud af den sidste ½ del af mosten producerer vi først og fremmest Æble-mjød med havtorn samt Æble-is-vin efter Kry-koncentrationsmetoden, hvor mosten fryses ned, optøes langsomt og ca 1/3 tappes af og gæres til vores populære og specielle æble-isvin. Denne lagres mindst 1 år på egetræs fad i vor vinkælder inden den tappes på flasker. Vi producerer ca 1000 flasker af disse dessertvine pr år.

Druerne. Vi bruger højt opbindings system (Pergola) for at undgå frostskader ved udspring, samt for at få større bladvæg så mere smag og sukker i druerne. Vi høster kun druer fra ca 4000 vinstokke, da de resterende stokke ikke er gamle nok. Vi høster først når stokkene er 4-5 år gamle. ½ bruges til Rosevin og Claretvin, den anden ½ bruges til vores rødvine herunder den amarone agtige rødvin hvor vi tørrer druerne, i morfar Aage Pedersens gamle løgkasser. Marius høster siv fra stranden som lægges i bunden af alle kasser og ovenpå lægges de høstede drue-klaser der således optager mineraler og salte fra Smålandshavet. Druerne tørres i vores indrettede tørrerum ca 1 måned, således dampes vand fra så druerne mister ca 50% af sin vægt. På den måde får vi nogle fantastiske smagfulde druer som grundlag til vores prisvindende rødvine.

I løbet af sæsonen grønthøster vi, så kun 2 klase bliver tilbage på hvert skud. Max 10 klaser pr plante. I September høster vi druer til vores rosé vin, Claret-vin og mousserende vin. Visse år tørres disse druer en lille smule især hvis der er risiko for råd. Dette giver en flot rubinrød og smagfuld rosevin. Gæringen foregår koldt og langsomt ved ca 12-15 grader. Efter om stikning, kuldestabilisering og klaring, tapning på flasker i løbet af foråret. I alt ca 1500 flasker af disse typer vine. Herefter sidder der 1 klase pr skud tilbage til rødvin der hænger ca 1 måned længere og får dermed ekstra smag og fylde. Høstes sidst i oktober inden det regnfulde vejr starter for alvor. Efter tørringen afstilker og presses nænsomt og alt hældes på ståltanke der gæres køligt sammen med egetræ-spåner fra nærliggende skov, Herefter finpresses og hældes på egetræs fade til lagring i vor vinkælder ca 14-18 måneder. Det tager således ca 2 år at producere vores rødvine.

VINGAARDEN HAR VUNDET DE STOERSTE PRISER PÅ MEGET KORT TID! Den unikke placering, samt vores store passion og ihærdighed, har stor del i druernes høje kvalitet, vi producerer vin efter slogan ”Hellere lidt men godt!”, der har resulteret i at vingården har vundet guld, sølv og bronze i nationale- samt internationale vinskuer og prisen som DANMARKS BEDSTE VINGÅRD. Vi producerer ca 1500 flasker rosévin og ca 2000 flasker rødvin pr år. Alle vores vine sælges udelukkende fra Vingården, til besøgende selskaber og fra gårdbutikken. I oktober/november er alt udsolgt og vi har mange kunder der er skrevet op til de kommende årgange der ligger på fade i vores vinkælder. Vores vine hedder alle noget med ”Lagune” eftersom vingården er beliggende på den kendte ”Lagune stien” der løber langs Smålandshavets kyst fra Næstved til Skælskør.

VESTERHAVEGAARDEN ER IKKE KUN VIN! Men også mange spændende spiritusser. Af vores egne råvarer producerer vi for eksempel også: Brandy (Cognac), Æble Dram (Calvados), Gin, Druebrændevin (Grappa), Æblebrændevin, Brombær-likør, Slåen-likør, Rabarber-likør, æble-likør, Birke-snaps, Hasselnødde-likør, Havtorn-likør og mange flere.

NY GAVEÆSKE SOM SMAGSPAKKE! Snart bliver det også muligt at nyde Vesterhavegaardens Vine hjemme hos dig selv! Idet vi har planlagt produktion af helt ny Smagspakke, der også kan bruges som lækker gaveæske. Vi kan også tilbyde vores nye gaveæsker med vores egen danske økologiske vine til firmaer med påtrykt eget Logo på Wine in Tube flaskerne, oplys blot evt. antal samt budget og vi sender tilbud.