ENESTÅENDE PLACERING I LANDET:

Vesterhavegaarden vingård har en helt unik naturmæssig beliggenhed i Danmark. I det vidunderlige Karrebæksminde, ved Vesterhave strand og direkte på den skønne Lagune natur sti, for enden af blind vej, i læ af skoven og kun 200 meter til Smålandshavet. Når man går rundt på markerne, kan man høre havets brusen og mærke den friske havluft. Ved Smålandshavet høster vi siv, som vi bruger til tørring af druerne der således får mineraler og salte fra havet. Det er med til at gøre vores vine ganske unikke. Vores placering er desuden den mest optimale klimamæssigt med den højeste gennemsnits temperatur i Danmark. Den kyst-nære beliggenhed gør, at vi undgår frostskader når vinplanterne springer ud i maj måned, samt at med den friske luft mindsker risiko for meldug. Som helhed ligger vi desuden i behageligt læ af den skønne Karrebækstorp Skov.

HISTORIEN:

I 1997 købte Jesper Rye Jensen den gamle gård på Vesterhavevej 204 i Karrebæksminde, med tilhørende 20 tønderland (10ha). Denne oprindelige gård blev nedrevet og ny gård blev bygget i 2002. Produktions hal samt vinkælder blev bygget i 2013. I Sept. 2015 åbnede vi gårdbutikken og tog imod de første gæster!

Alle marker dyrkes 100% Økologisk og vi har ØKO autorisation. I 2003 plantede vi 3000 æbletræer, med de røde sorter Discovery, Ingrid Marie, Elstar, Cox Holsten og Rød Aroma. Men på grund af manglende indhegning og dermed hare-angreb, gik 1000 træer ud. I år 2010 kom formanden for den lokale vinavler forening Lars Holt Næstved på besøg, der på det varmeste anbefalede os at plante vin som følge af den gunstige beliggenhed og de gode jordbundsforhold med dansk lerjord. Samme år samt i 2011 plantede vi de røde sorter, Calandro, Cabernet Cortis, Rondo, Regent, Bolero og Leon Millot, i alt ca 600 vinstokke. Disse første vinstokke blev således plantet der hvor der var blevet plads i den gamle æble plantage i rækkerne sammen med æbletræerne. I 2014 anlagde vi en forsøgs plantage med Bolero, Rondo og Castel, der i 2017 blev omlagt til en ægte Pergola plantage efter Valpoliciella Italiens mønster og i øvrigt som den eneste i Norden. I 2015 blev udvidet med ca 3000 vinstokke af sorterne Rondo, Bolero, Castel, Leon Millot samt den grønne drue Solaris.

VINSTOKKE HELT TIL SMÅLANDSHAVET.

I 2019 lykkedes det at få tilladelse til at dyrke vin også på vore marker helt ned til havet. Så i 2020 har vi nu plantet ca 2000 stiklinger. Efter en studietur i 2019 med besøg bla. hos verdens dygtigste vinbonde Peter Sisseck i Ribero del Duoro Spanien, har vi lært om ”Busk Vin” systemet, som vi nu prøver af som den første i Danmark på ”Havager” Desuden har vi i 2020 og løbende plantet mange stiklinger på Skovager, Testager og Æbleager så vi nu er oppe på ca 15000 vinstokke fordelt på 3 ha.

Vingården passes udelukkende af familien, bestående af vinbonden Jesper Rye Jensen med frue Irina og vores 2 hjemme boende børn Anastasia og Marius. Derudover nogle flittige frivillige hjælpere.